Jarmuż jest produktem, który ze względu na swoje właściwości zdrowotne koniecznie powinien znaleźć się w naszej kuchni. Niestety często nie wiemy jak go przygotować i rezygnujemy z korzystania z tego wartościowego warzywa. A szkoda. Liście jarmużu najprościej można dodać do koktajli, ja bardzo lubię ich go jako bazy pod jajka sadzone. Jednak dziś zaproponuję Ci przepis, który również nie jest ani trudny ani czasochłonny, a może być świetnym urozmaiceniem naszych dań. Pesto z jarmużu nadaje się nie tylko do makaronów, ale także kanapek, jajek, sałatek, a nawet na pizzę. Zresztą samo w sobie jest bardzo smakowite i po przygotowaniu możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
PRZYGOTOWANIE < 10 minut
SKŁADNIKI
- 3 szklanki liści jarmużu
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść migdałów
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie parmezan lub inny ser do smaku
PRZEPIS
- Jarmuż myjemy, odrywamy i wyrzucamy zgrubiałe łodygi.
- Czosnek obieramy i siekamy.
- Porwane liście jarmużu, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz blendujemy razem.
- Dodajemy migdały (warto namoczyć je przez noc w wodzie, aby zneutralizować kwas fitynowy), blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ilość czosnku i cytryny możemy modyfikować w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać.
Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości jarmużu znajdziecie w filmie:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=OdA9LThFGv0[/embedyt]