Zdrowe zamienniki – ptasie mleczko

Jest wiele produktów, które kuszą nas z półek sklepowych. Są smaczne, ale wysoce przetworzone i pełne chemii. W serii ZDROWE ZAMIENNIKI pokażę Wam zdrowe sposoby na zastąpienie niektórych ‚smakołyków’.

Chyba każdy czasem ma ochotę na coś wyjątkowego. Zastanów się, czy sięgając np. po ptasie mleczko, dokonujesz świadomego zakupu czy kierujesz się emocjami? Oczywiście przesada w żadną stronę nie jest dobra i nie ma nic złego w tym, że czasem ‚zaszalejemy’. Spójrzmy jednak na skład ptasiego mleczka ze sklepu:

Magnetic Ptasie Mleczko:

cukier, czekolada „couverture” 26% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny z soi, E476, aromat), syrop glukozowy, masło, woda, mleko zagęszczone słodzone (mleko, cukier), kawa rozpuszczalna 0,7%, substancja żelująca: agar, białko jaja w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, substancja konserwująca: sorbinian potasu.

A teraz druga opcja, trochę droższa (ale czy lepsza???).

Ptasie Mleczko – E.Wedel:

czekolada deserowa 28% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E202), aromat, naturalny aromat waniliowy, Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 47%.

Sporo składników, prawda? Ale może być jeszcze lepiej, sprawdźcie sami – to było moje ulubione ptasie mleczko, jeśli chodzi o smak… Teraz wiem dlaczego – w przemyśle spożywczym często im więcej dodatków, tym smaczniej, tylko co z tego wynika? Moim zdaniem nic dobrego dla naszego zdrowia.

Milka Alpejskie Mleczko:

cukier, czekolada mleczna 15% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), aromaty], odtworzone odtłuszczone mleko, syrop glukozowy, czekolada biała 10% [cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), aromat], tłuszcz mleczny, tłuszcze roślinne (palmowy, shea, kokosowy), glukoza, substancja utrzymująca wilgoć (E 420), odtłuszczone mleko w proszku, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, stabilizator (inwertaza), substancja konserwująca (E 202).

 

I jak? Którą tablicę Mendelejewa wybierasz? Jeśli się jeszcze wahasz, to mam dla Ciebie alternatywę, a nawet dwie, w których ilość składników jest zdecydowanie mniejsza, a jakość… no cóż… na zdrowie!

Domowe ptasie mleczko o smaku waniliowym

Składniki:

  • mleko kokosowe – 400 ml
  • agar-agar* – 1 łyżeczka
  • laska wanilii – 1 szt.
  • ksylitol – 2 łyżki
  • olej kokosowy – 2 łyżki
  • karob** – 1 łyżka

*agar-agar możesz zastąpić żelatyną, ok. 2 łyżeczki, więcej o zaletach agar-agar w filmie poniżej

**karob możesz zastąpić dobrej jakości kakao, najlepiej surowym

Przygotowanie:

  1. Do mleka kokosowego dodaj agar-agar, ziarenka z laski wanilii, i ksylitol, zagotuj.
  2. Odstaw do stężenia (jeśli używasz agaru, nie musisz wkładać masy do lodówki).
  3. Olej kokosowy rozpuść na patelni, dodaj karob, wymieszaj.
  4. Polej stężałą masę polewą czekoladową.
  5. Smacznego!

Ptasie mleczko z mango

Składniki:

  • mleko kokosowe – 400 ml
  • agar-agar* – 3 łyżeczki
  • nasiona chia – 2 łyżki
  • ksylitol – 2 łyżki
  • mango – 1 szt.

Przygotowanie:

  1. Do mleka kokosowego dodaj 1 łyżeczkę agaru i ksylitol, zagotuj.
  2. Dodaj nasiona chia i wymieszaj.
  3. Odstaw do stężenia.
  4. Mango obierz, pokrój i zmiksuj na gładką masę.
  5. Dodaj 2 łyżeczki agaru i zagotuj.
  6. Polej stężałą masę musem z mango i odstaw ponownie do stężenia (najlepiej do lodówki lub zamrażarki w zależności od tego, jak płynny jest mus.
  7. Smacznego!