Pesto z jarmużu – przepis

Jarmuż jest produktem, który ze względu na swoje właściwości zdrowotne koniecznie powinien znaleźć się w naszej kuchni. Niestety często nie wiemy jak go przygotować i rezygnujemy z korzystania z tego wartościowego warzywa. A szkoda. Liście jarmużu najprościej można dodać do koktajli, ja bardzo lubię ich go jako bazy pod jajka sadzone. Jednak dziś zaproponuję Ci przepis, który również nie jest ani trudny ani czasochłonny, a może być świetnym urozmaiceniem naszych dań. Pesto z jarmużu nadaje się nie tylko do makaronów, ale także kanapek, jajek, sałatek, a nawet na pizzę. Zresztą samo w sobie jest bardzo smakowite i po przygotowaniu możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

fullsizeoutput_4e96

PRZYGOTOWANIE < 10 minut

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki liści jarmużu
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść migdałów
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie parmezan lub inny ser do smaku

PRZEPIS

  1. Jarmuż myjemy, odrywamy i wyrzucamy zgrubiałe łodygi.
  2. Czosnek obieramy i siekamy.
  3. Porwane liście jarmużu, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz blendujemy razem.
  4. Dodajemy migdały (warto namoczyć je przez noc w wodzie, aby zneutralizować kwas fitynowy), blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ilość czosnku i cytryny możemy modyfikować w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać.

Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości jarmużu znajdziecie w filmie: