Wigilijna kutia

Kutia to danie, bez którego ja osobiście nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli nie masz ochoty na dodawanie do niej pszenicy i z drugiej strony nie chcesz stracić wartości odżywczych maku, mam dla Ciebie przepis na zdrową, szybką w przygotowaniu kutię. Trzeba jednak zacząć przygotowywać ją dzień wcześniej.

PRZYGOTOWANIE < 15 minut

MOCZENIE – 24 godziny

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 5 łyżek maku
  • 2 łyżki miodu
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych śliwek
  • garść żurawiny/rodzynek
  • 2 łyżki nasion chia
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • przegotowana woda do zalania maku i bakalii
  • pół laski wanilii
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • ewentualnie sok wyciśnięty z pomarańczy do smaku

PRZEPIS

  1. Mak zalewamy wodą i moczymy przez 24 godziny.
  2. Bakalie również moczymy w letniej wodzie (przynajmniej przez noc), aby zneutralizować kwas fitynowy obecny w orzechach.
  3. Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odkładamy do lodówki na 3 godziny.*
  4. Po 24 godzinach mak odsączamy i blendujemy lub mielimy 2 razy.
  5. Bakalie również odsączamy, drobno siekamy i dodajemy do maku.
  6. Dodajemy nasiona chia, miód, ziarenka wanilii oraz skórkę pomarańczy. Możemy wycisnąć trochę soku z cytryny do smaku i kutia gotowa.

gif-kutia.gif

Kutię podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

*Aby zaoszczędzić czas polecam za jednym razem namoczyć mak, bakalie oraz chia i odstawić wszystko na całą dobę.